Δευτέρα 20 Μαΐου 2019


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΕΜΠΟΡΩΝ


Στις 10/05/2019, ημέρα Παρασκευή, το ΣΔΕ παράρτημα ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Στοά Εμπόρων με επικεφαλής καθηγήτρια την κυρία Κουπαρούσου Μαριλένα. Η εμβληματική Στοά Εμπόρων γεμίζει ξανά ζωή και μετατρέπεται σε ένα κύτταρο δημιουργικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην καρδιά του αθηναϊκού εμπορικού τριγώνου.

Οι 8 κοινωνικές επιχειρήσεις και φορείς κοινωνίας και αλληλέγγυας οικονομίας που επιλέχθησαν, φιλοξενούνται και λειτουργούν στα έως τώρα άδεια καταστήματά της είναι οι εξής: Σχεδία αρτ, Ροκάνι καιLUDD, Coocoo Creations, One Tool Three, Project Layali, WiseDog,Birdland και Athens Makerspace.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Στοά Εμπόρων σχεδιάστηκε από τον Λεωνίδα Μπόνη και τον Εμμανουήλ Λαζαρίδη το 1950. Συνδέει την οδό Βουλής με την οδό Λέκκα και βρίσκεται στο ισόγειο του Ταμείου Εμπόρων κι αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα που ενώνονται με μία διπλή μαρμάρινη σκάλα.


Επίσκεψη στην Παλαιά Βουλή


Στο πλαίσιο του κοινωνικού γραμματισμού και του εορτασμού της 25ής Μαρτίου το ΣΔΕ Αθηνών-παράρτημα ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Παλαιά Βουλή στις 22/03/2019 όπου στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Στη μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζεται η ιστορική πορεία του Ελληνισμού από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) μέχρι τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941:

Διάδρομος 1: Το τέλος του Βυζαντίου 1453 μ.Χ.
Αίθουσα 2: Λατινοκρατία – Τουρκοκρατία 13ος-18ος αι.
Αίθουσα 3: Η αφύπνιση της Εθνικής Συνείδησης των Ελλήνων 1670-1821
Αίθουσα 4: Η Ελληνική Επανάσταση 1821-1827
Αίθουσα 5: Τα όπλα του Αγώνα
Διάδρομος 6: Έλληνες Λόγιοι στη Δύση 14ος-15ος αι.
Διάδρομος 7: Γεγονότα της Επανάστασης
Διάδρομος 8: Φιλελληνισμός

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019


Eπίσκεψη στο μουσείο των Μύλων του Αγ. Γεωργίου

Ένα διαδραστικό ταξίδι γνώσης και εμπειρίας! Το μουσείο Λούλη ιδρύθηκε το 2012 στο ιστορικό κτήριο των Μύλων Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι από την Μύλοι Λούλη, μία εταιρία με μακρόχρονη παράδοση επιχειρηματικής και κοινωνικής δράσης.
Όραμα του μουσείου είναι να διαφυλάξει την ιστορία και την παράδοση της καλλιέργειας και επεξεργασίας του σιταριού, να καταγράψει το διαχρονικό ρόλο και τη σημασία του ψωμιού στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και να αναδείξει τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής ως τρόπου ζωής και στοιχείου πολιτισμού.
Το μουσείο σήμερα: Οι επισκέπτες του, που ξεπερνούν τους 10.000 το χρόνο, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία ολοκληρωμένη και σύγχρονη μουσειακή εμπειρία και να συμμετέχουν στα συναρπαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους 4 έως 18 ετών.

Πληροφορίες–Κρατήσεις:

Για σχολικές ή μεμονωμένες επισκέψεις κάντε την κράτησή σας online στο www.Loulismuseum.gr ή καλέστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας.

Η είσοδος στο μουσείο Λούλη είναι δωρεάν.

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται δωρεάν.
Το μουσείο είναι προσβάσιμο από άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Υπάρχει χώρος στάθμευσης για τα σχολικά λεωφορεία.
Το μουσείο διαθέτει χώρο διαλείμματος με αυτόματο πωλητή. 

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Καταρχήν θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές και σε όσους οργάνωσαν αυτή την τέλεια και εποικοδομητική επίσκεψη στο μουσείο των Μύλων του Αγ. Γεωργίου. Ήταν μία από τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες επισκέψεις που έχουμε κάνει από την αρχή της χρονιάς μέχρι τώρα. Το Μουσείο είναι σε άριστη κατάσταση, τα εκθέματα τοποθετημένα σωστά και οι περιγραφές τους αρκετά αναλυτικές έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα και αβίαστα να πάρει αναλυτικές πληροφορίες. Επίσης, η ξενάγηση σε βοηθάει να κατανοείς ακριβώς τι είναι το κάθε έκθεμα. Εξαιρετικό περιβάλλον με τη φιλοξενία τους να σε κάνει να νιώθεις πλήρης φεύγοντας.
Εκθέματα:
Λίθινες μυλόπετρες, κατασκευασμένες από πέτρα Νάξου, του 1936: η πάνω πέτρα περιστρεφόταν με τη βοήθεια του νερού, του αέρα ή της ντιζελομηχανής.
Λίθινος περιστροφικός χειρόμυλος: Η άνω πέτρα περιστρέφεται με τη βοήθεια της ξύλινης λαβής που συνθλίβει το σιτάρι.
Δρεπάνια: κοπτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στον θερισμό.
Κόσα ή λελέκι ή λιλέκι: κοπτικό εργαλείο για το θερισμό χόρτων ή δημητριακών.

Μυθολογία:
Η μάζα, το άζυμο ψωμί από σιτάρι, έτρεφε τους ξακουστούς αρχαίους έλληνες. Δώρο της θεάς Δήμητρας, προστάτιδας της βλάστησης και της γεωργίας.

Μουσείο Κοτσανά 

Στα πλαίσια του project «Ανακαλύπτοντας τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό», με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Αριστογένη Βασιλική και Ταβουλάρη Πόπη, το Σ.Δ.Ε. Αθηνών - Παράρτημα Ο.ΚΑ.ΝΑ. πραγματοποίησε στις 15/4/2019 επίσκεψη στο Μουσείο Κοτσανά που βρίσκεται στην οδό Πινδάρου 6 στο Κολωνάκι. Από την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά άνοιξε τις πύλες του στο αθηναϊκό κοινό σε ένα μόνιμο εκθεσιακό χώρο στην καρδιά της Αθήνας. Oι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δύο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, μέσα από τις δύο μόνιμες εκθέσεις «Αρχαία Ελλάδα-Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» και «Τα Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια των Αρχαίων Ελλήνων». Η μόνιμη έκθεση «Αρχαία Ελλάδα-Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» παρουσιάζει 100 εκθέματα σε 24 θεματικές ενότητες, από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον Μηχανισμό τον Αντικυθήρων. Εν συνεχεία, η μόνιμη έκθεση «Τα Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια των Αρχαίων Ελλήνων» αποτελεί ένα εντυπωσιακό πανόραμα από 42, πλήρως λειτουργικά, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα της αρχαιότητας, καρπό πολυετούς έρευνας και μελέτης του ιδρυτή του μουσείου Κώστα Κοτσανά. Στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται η εκθεσιακή ενότητα «Παιχνίδια στρατηγικής και επίδειξης» με επιλεγμένα, πλήρως λειτουργικά, ανακατασκευασμένα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Στον εκθεσιακό χώρο υλοποιούνται διαδραστικές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με μια πρωτότυπη ομαδική δράση εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Με την καθοδήγηση του προσωπικού ζήσαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία παίζοντας με επιλεγμένα παιχνίδια της αρχαιότητας, ξεκινώντας από την τριάδα, συνεχίζοντας με παζλ και καταλήγοντας στην κούπα του Πυθαγόρα και το μελανοδοχείο του Φίλωνος. Ευχαριστούμε για την υπέροχη εμπειρία!!

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Επίσκεψη στην έκθεση για τον μυστηριώδη Banksy

Στο πλαίσιο του κοινωνικού γραμματισμού το ΣΔΕ Αθηνών – Παράρτημα Ο.ΚΑ.ΝΑ. την Τρίτη 26/03/2019 και ώρα 3:30 μ.μ. πραγματοποίησε επίσκεψη στην έκθεση που ήταν αφιερωμένη στον μυστηριώδη Banksy, τον σπουδαιότερο street artist της σύγχρονης εποχής. Τα έργα του σημαντικού καλλιτέχνη γκράφιτι «ζωντάνεψαν» στο χώρο της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, σε μία διαδραστική εμπειρία με γενική είσοδο 15 ευρώ.

«Ο Banksy είναι ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της γενιάς μας .Ταυτόχρονα είναι τόσο αντισυμβατικός που κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητά του, αλλά όλο και περισσότεροι «διψάνε» να γνωρίσουν τα έργα του. Έτσι, έναν περίπου χρόνο πριν πήραμε την απόφαση να φιλοξενήσουμε τη συγκεκριμένη έκθεση στην Αθήνα, αλλά και να δωρίσουμε το σύνολο των κερδών της στη Διεθνή Αμνηστία» τονίζουν οι διοργανωτές.
Επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη

Στο πλαίσιο του κοινωνικού γραμματισμού το Σ.Δ.Ε. Αθηνών – παράρτημα ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησε στις 7/3/2019, ημέρα Πέμπτη, εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη. Το μουσείο αντιπροσωπεύει μια πολύμορφη και πλούσια παρακαταθήκη, με αξιόλογη συμβολή στην αύξηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους και με εμβληματική παρουσία, όντας ο παλαιότερος μουσειακός οργανισμός που λειτουργεί στην Ελλάδα ως Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου. Ιδρυτής του υπήρξε ο Αντώνης Μπενάκης, ενώ η λειτουργία του μουσείου εγκαινιάστηκε το 1931. Στεγαζόμενο σε ένα από τα ελάχιστα αθηναϊκά νεοκλασικά μέγαρα βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιούχα θέση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ακριβώς απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και τον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ συγχρόνως γειτνιάζει με συναφείς οργανισμούς, όπως το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Η Ελλάδα στο μουσείο Μπενάκη
Αποτελώντας τον κεντρικό άξονα της συλλεκτικής δραστηριότητας του Μουσείου, η ενότητα των συλλογών συντίθεται από πολλά επιμέρους σύνολα και απαρτίζεται από πάνω από 40.000 έργα. Οι υποσυλλογές είναι:

1) η συλλογή προϊστορικών, αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων,
2) η συλλογή της βυζαντινής τέχνης,
3) Η συλλογή της Μεταβυζαντινής και Νεοελληνικής τέχνης,
4) Η συλλογή των Ιστορικών κειμηλίων,
5) η συλλογή ζωγραφικής, Σχεδίων και Χαρακτικών.
ΣΚΗΝΟΒΑΤΗΣ του ΖΑΝ ΖΕΝΕ

Στο πλαίσιο του κοινωνικού γραμματισμού το Σ.Δ.Ε. παράρτημα ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο κεντρικό Σ.Δ.Ε. ΑΘΗΝΩΝ στις 26/2/2019 για να παρακολουθήσει την παράσταση του έργου ΣΚΗΝΟΒΑΤΗΣ του ΖΑΝ ΖΕΝΕ, ένα σύγχρονο ποιητικό κουκλοθέατρο με ζωντανή μουσική & χορό. Ένας ζογκλέρ, μια ακροβάτισσα, μια σκοινοβάτησα σε μονόκυκλο, ένας θηριοδαμαστής και το λιοντάρι του, ένα άλογο με την αμαζόνα του, 7 ξύλινες παραδοσιακές μαριονέτες τσίρκου συνυπάρχουν στην παράσταση με 3 κουκλοπαίκτες, 1 χορεύτρια και 1 μουσικό.
Το παιδί μιας πόρνης και ενός εργάτη, που πέρασε από κάθε είδους φυλακές, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με την σκέψη του.
Η παράσταση μας ταξίδεψε τον κάθε έναν ξεχωριστά και όλους μαζί σε μία «εκτός των τειχών» σκέψη.