Δευτέρα 13 Μαΐου 2019


Eπίσκεψη στο μουσείο των Μύλων του Αγ. Γεωργίου

Ένα διαδραστικό ταξίδι γνώσης και εμπειρίας! Το μουσείο Λούλη ιδρύθηκε το 2012 στο ιστορικό κτήριο των Μύλων Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι από την Μύλοι Λούλη, μία εταιρία με μακρόχρονη παράδοση επιχειρηματικής και κοινωνικής δράσης.
Όραμα του μουσείου είναι να διαφυλάξει την ιστορία και την παράδοση της καλλιέργειας και επεξεργασίας του σιταριού, να καταγράψει το διαχρονικό ρόλο και τη σημασία του ψωμιού στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και να αναδείξει τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής ως τρόπου ζωής και στοιχείου πολιτισμού.
Το μουσείο σήμερα: Οι επισκέπτες του, που ξεπερνούν τους 10.000 το χρόνο, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία ολοκληρωμένη και σύγχρονη μουσειακή εμπειρία και να συμμετέχουν στα συναρπαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους 4 έως 18 ετών.

Πληροφορίες–Κρατήσεις:

Για σχολικές ή μεμονωμένες επισκέψεις κάντε την κράτησή σας online στο www.Loulismuseum.gr ή καλέστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας.

Η είσοδος στο μουσείο Λούλη είναι δωρεάν.

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται δωρεάν.
Το μουσείο είναι προσβάσιμο από άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Υπάρχει χώρος στάθμευσης για τα σχολικά λεωφορεία.
Το μουσείο διαθέτει χώρο διαλείμματος με αυτόματο πωλητή. 

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Καταρχήν θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές και σε όσους οργάνωσαν αυτή την τέλεια και εποικοδομητική επίσκεψη στο μουσείο των Μύλων του Αγ. Γεωργίου. Ήταν μία από τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες επισκέψεις που έχουμε κάνει από την αρχή της χρονιάς μέχρι τώρα. Το Μουσείο είναι σε άριστη κατάσταση, τα εκθέματα τοποθετημένα σωστά και οι περιγραφές τους αρκετά αναλυτικές έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα και αβίαστα να πάρει αναλυτικές πληροφορίες. Επίσης, η ξενάγηση σε βοηθάει να κατανοείς ακριβώς τι είναι το κάθε έκθεμα. Εξαιρετικό περιβάλλον με τη φιλοξενία τους να σε κάνει να νιώθεις πλήρης φεύγοντας.
Εκθέματα:
Λίθινες μυλόπετρες, κατασκευασμένες από πέτρα Νάξου, του 1936: η πάνω πέτρα περιστρεφόταν με τη βοήθεια του νερού, του αέρα ή της ντιζελομηχανής.
Λίθινος περιστροφικός χειρόμυλος: Η άνω πέτρα περιστρέφεται με τη βοήθεια της ξύλινης λαβής που συνθλίβει το σιτάρι.
Δρεπάνια: κοπτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στον θερισμό.
Κόσα ή λελέκι ή λιλέκι: κοπτικό εργαλείο για το θερισμό χόρτων ή δημητριακών.

Μυθολογία:
Η μάζα, το άζυμο ψωμί από σιτάρι, έτρεφε τους ξακουστούς αρχαίους έλληνες. Δώρο της θεάς Δήμητρας, προστάτιδας της βλάστησης και της γεωργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: