Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Επίσκεψη στο σκοπευτήριο Καισαριανής


Επίσκεψη στο σκοπευτήριο Καισαριανής

Την 26η Νοεμβρίου 2018, η ΜΥΕΘ μαζί με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» (Σκοπευτήριο Καισαριανής) και στο Μουσείο «ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης» του Δήμου Καισαριανής. Η εν λόγω επίσκεψη εκκρεμούσε από την 28η Οκτωβρίου, επέτειο του ΟΧΙ, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά και με την ευκαιρία της ημέρας Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης (νόμος 1582/82) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου (ημερομηνία της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1949) για να τιμηθεί η αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατοχικών δυνάμεων (Γερμανικών, Ιταλικών και Βουλγαρικών) την περίοδο 1941-1944.
Η καθηγήτρια Φιλόλογος κα Βασιλική Αριστογένη μίλησε για το χρονικό των εκτελέσεων μπροστά στο μνημείο των εκτελεσθέντων και οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ αισθάνθηκαν δέος και έψαλλαν όλοι μαζί το εθνικό μας ύμνο.


Ας δούμε τις εντυπώσεις μερικών:
«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη Ναζιστική Κτηνωδία, εκτελούσαν ανθρώπους- ομήρους , λες και δεν υπήρχε αύριο και δεν θα λογοδοτούσαν για τα εγκλήματά τους. Ένιωσα περηφάνια για την Ελλάδα κι όταν λέω Ελλάδα είναι αυτή που αισθάνθηκα όταν βρέθηκα στον Ιερό αυτό Χώρο. Μαζί με την περηφάνια, ένιωσα και τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος στους συνανθρώπους του. Πάνω από 700 άτομα "γαζώθηκαν" σε αυτό το σημείο από τα πολυβόλα και όπως μας είπαν ακόμα ψάχνουν και για άλλους άγνωστους εκτελεσθέντες.» (Μανώλης  Κ.)
«Όταν μπήκαμε σε αυτό το Ιερό χώρο, μια ιδιαίτερη συγκίνηση μας κατέλαβε. Αρχίσαμε να ρωτάμε πως γινόταν οι εκτελέσεις. Όταν ο υπεύθυνος του Χώρου κ. Κώστας Γαβριλάκης μας είπε πως γινόταν οι εκτελέσεις με τα πολυβόλα, μας πήγε στον χώρο που ο παπάς μεταλάμβανε και εξομολογούσε όσους θέλανε και είδαμε τα κυπαρίσσια που φυτεύτηκαν στον χώρο που έπεφταν τα κορμιά των Ηρώων, νιώσαμε οργή για αυτούς που εκτελούσαν τόσους ανθρώπους σε αντίποινα Γερμανών που σκοτώνονταν στον πόλεμο που γινόταν στα Βουνά της Πατρίδας μας. Συγκινηθήκαμε όταν μάθαμε ότι ανάμεσα στους εκτελεσθέντες υπήρχαν έφηβοι, όπως ο 14χρονος Αντρέας Λυκουρίνος.» (Κώστας Κ.)


«Με εντυπωσίασε το Μουσείο με τα όπλα και τις σφαίρες των εκτελέσεων, με τους καταλόγους των Ηρώων και ορισμένα προσωπικά τους αντικείμενα. Είδαμε και ένα δωμάτιο με τα αντικείμενα από το σπίτι της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, που αν και από πλούσια οικογένεια, πέθανε για την Ελλάδα 17 ετών, όπως και μια άλλη κοπέλα, η Αθηνά Χατζηεσμέρ.» (Μιχάλης Θ.)
«Αυτή η επίσκεψη με συγκίνησε πολύ. Σκέφτομαι πως είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα άνθρωποι στην Ελλάδα που να θέλουν να σβήσουν την Ναζιστική Θηριωδία που έχει υποστεί η χώρα μας. Απέναντι σε αυτό το γεγονός, Υπάρχουν οι δυο Γερμανοί στρατιώτες που εκτελέστηκαν γιατί ήταν αντίθετοι στην τρέλα του Χιτλερισμού.» (Παναγιώτης Σκ.) 






Δεν υπάρχουν σχόλια: