Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΡΑΝΤΑ

       
Η Αλεξάνδρα Τράντα, Υπεύθυνη των Εκπ/κών Προγραμμάτων του Π.Ι.Ο.Π. (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς) και Διαχειρίστρια των Πνευματικών Δικαιωμάτων του Μένη Κουμανταρέα επισκέφθηκε το σχολείο μας στις 19-1-2018. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Π.Ι.Ο.Π, «Πόλεις και Λογοτεχνία» μίλησε στους εκπ/μενους του β΄ κύκλου για τη σχέση του Μένη Κουμανταρέα με την Αθήνα. Αφορμή στάθηκε το γνωστό μυθιστόρημα του συγγραφέα «Βιοτεχνία Υαλικών», το οποίο οι εκπαιδευόμενοι είχαν ήδη μελετήσει στην τάξη τους με την εκπ/τρια του Γλωσσικού Γραμματισμού, Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου. Η συνάντηση αυτή τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες γι αυτούς πτυχές του συγγραφέα και της σπουδαίας τέχνης του.

ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗΣ ΦΙΛΙΩΣ ΑΡΜΠΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΡΑΝΤΑ

Πριν λίγες μέρες είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στην τάξη μας του Β΄κύκλου την Αλεξάνδρα Τράντα, ανηψιά και κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του Μένη Κουμανταρέα. Μιλήσαμε μαζί της για το μυθιστόρημά του «Βιοτεχνία Υαλικών», το οποίο είχαμε ήδη μελετήσει στην τάξη, με τη βοήθεια φυσικά της δασκάλας μας Αλεξάνδρας Βασιλοπούλου. Μέσα από τις σελίδες του ταξιδέψαμε σε προηγούμενες δεκαετίες, ξαναζήσαμε την εποχή της χούντας και την παρακμή των ηρώων του. Σίγουρα πρόκειται για ένα βιβλίο με κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις. Η Αλεξάνδρα Τράντα μάς έδωσε με τρυφερότητα και ευγένεια το χρόνο να κάνουμε τις ερωτήσεις μας. Όλοι είχαμε στην άκρη της γλώσσας ,σκαρφαλωμένα στις φολίδες της, τα ερωτήματά μας. 


Μας απάντησε με υπομονή, αγάπη και με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Μίλησε τρυφερά και ζεστά για τον θείο της, τόσο που στο τέλος της συνάντησης για εμένα ο Μένης έγινε ένας φίλος. Ήταν τόσο προσιτή, φιλική και θερμή που η αποχώρησή της στο τέλος μου άφησε μια γεύση γλυκιά μαζί με σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αλλά και διαχρονικούς συγγραφείς. ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ...!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: