Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΛΚΑΛΑΗ


"O ύπνος"

Οι εκπαιδευόμενοι/ες του β’ κύκλου του Τμήματος Αθηνών (παράρτημα του ΣΔΕ Αγίων Αναργύρων) στα πλαίσια του  πρότζεκτ «Αυτοεκτίμηση» συναντήσαμε στο χώρο μας την εικαστικό, Άρτεμις Αλκαλάη, με αφορμή την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων (27 Ιανουαρίου).
Συγκεκριμένα, η επίσκεψη της Άρτεμις Αλκαλάη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 στης 17:00 με 19:00. Οι εκπαιδευόμενοι/ες είχαμε την ευκαιρία να δούμε αρχικά έργα της, ζωγραφικής-γλυπτικής, εμπνευσμένα από το Ολοκαύτωμα. Στη συνέχεια μας παρουσίασε 30 φωτογραφίες πορτραίτα των τελευταίων Εβραίων Ελλήνων επιζώντων που η ίδια τα τελευταία 5 χρόνια συνάντησε στο σπίτι τους, τους πήρε συνέντευξη για την εμπειρία τους
 από την εποχή των θλιβερών γεγονότων και τέλος τους φωτογράφισε μόνους ή με άλλα μέλη της οικογένειάς τους.
Όταν ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του έργου της, έγινε συζήτηση με την καλεσμένη μας και θέσαμε ερωτήματα σε σχέση με το Ολοκαύτωμα.
Γενικά, ήταν μια πολύ εποικοδομητική γνωριμία με μια αξιόλογη καλλιτέχνιδα, που μέσα από το έργο της και τις διηγήσεις της αναφορικά με το κάθε φωτογραφικό πορτραίτο που μας έδειχνε, κατανοήσαμε σε βάθος την περιπέτεια ζωής των τελευταίων Εβραίων Ελλήνων επιζώντων.
"Τα πακέτα" : στο Εβραϊκό Ολοκαύτωμα χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες και το έργο αυτό συμβολίζει τι έμεινε από τις οικογένειες που δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν ούτε τα οστά τους.

EΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 

Ως άνθρωπος η Άρτεμις Αλκαλάη μάς φάνηκε αξιαγάπητη, θετική, σεμνή, ειλικρινής, εξωστρεφής και πολύ εργατική! Γενικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, ζεστή, γεμάτη γνώσεις και κέφι για ζωή, το οποίο μας το μετέδωσε από την πρώτη στιγμή που την συναντήσαμε.
Όσο για το έργο της, μας φάνηκε πλούσιο σε φαντασία, μοντέρνο, ιδιαίτερο, και μας έδωσε πολλές αφορμές να προβληματιστούμε. Κατανοήσαμε περισσότερο το Ολοκαύτωμα και τις τεράστιες απώλειες που είχε κάθε οικογένεια των Εβραίων στην Ελλάδα. Μας άρεσε τόσο πολύ το έργο της αλλά και ο τρόπος σκέψης της και η προσέγγισή της σε εμάς που όλη η ομάδα εξέφρασε έντονα την επιθυμία να την έχουμε πάλι κοντά μας πολύ σύντομα.


"Σε αυτούς που έζησαν και πέθαναν μαζί" . Ζευγάρια που παντρεύτηκαν κι έκαναν παιδιά, αλλά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεκληρίστηκε ολόκληρη η οικογένειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: