Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ"

φωτογραφίες: Στέλιος Φούντας





Η επίσκεψη στην έκθεση "ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ" στο "Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς" ήταν για εμάς τους εκπαιδευόμενους/ες μια μέρα με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Η πρώτη ωραία έκπληξη ήταν ότι γνωρίσαμε έναν σημαντικό χώρο της πόλης μας, το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, όπου συμβαίνουν συγχρόνως πολλά σημαντικά πράγματα, μιας και γίνονται πολλές παράλληλες εκθέσεις: ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας. Η δεύτερη και σημαντικότερη έκπληξη ήταν η γνωριμία με την οργανώτρια της έκθεσης ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ και ξεναγός μας ,κα Γιάννα Ανδρεάδη, που μας φάνηκε πολύ οικεία και ζεστή και πρότεινε μάλιστα να φωτογραφίσει τον καθένα μας μπροστά στην αγαπημένη του φωτογραφία της Έκθεσης.

Κάποιος από εμάς φωτογραφήθηκε μπροστά στην φωτογραφία που απεικόνιζε ένα παράθυρο με θέα προς την Ακρόπολη και το λόφο του Φιλοπάππου, γιατί του θύμιζε το δικό του παράθυρο και την αγαπημένη του στιγμή, όταν κάθεται κάθε πρωί και πίνει τον καφέ του.
Σε άλλον άρεσε η ίδια φωτογραφία με την Ακρόπολη, γιατί ήταν σαν ζωγραφικός πίνακας ή σαν οφθαλμαπάτη.
 Ένας συμμαθητής μας δεν μπορούσε να διαλέξει εύκολα φωτογραφία, γιατί του άρεσαν όλες, ειδικά αυτές που έδειχναν θέα σε κήπο: "Και εγώ ανοίγω το παράθυρό μου και βλέπω έναν ωραίο κήπο!"
Και σε άλλον άρεσε μια φωτογραφία που έδειχνε φύση: "Μου θύμισε τις εκδομές που έκανα παλιά με φίλους στην Πάρνηθα και πόσο ωραία περνάγαμε! Πόσο ωραία είναι να κοιτάς την πόλη από ψηλά!"
Τέλος, έναν εκπαιδευόμενο τον τράβηξε η θέα ενός παλιού σπιτιού με κεραμίδια κόκκινα, με γλάστρες στο μπαλκόνι, με ζωηρά χρώματα και ψηφιδωτά στην αυλή. "Είναι σαν το χωριό μου, κι όμως αυτό το σπίτι βρίσκεται  στην Αθήνα!" 
Όσο για τη κουβέντα που είχαμε με την οργανώτρια-ξεναγό της έκθεσης, κα Γιάννα Ανδρεάδη (ζωγράφο-φωτογράφο), πραγματικά μας συγκίνησε. Παρόλο που δεν έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αθήνα, γιατί από τα 18 της ζει πλέον μόνιμα στο Παρίσι, αποφάσισε , ορμώμενη από νοσταλγία, να οργανώσει αρχικά στο Παρίσι μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας με τεράστια επιτυχία, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στο
facebook σε φωτογράφους, ερασιτέχνες και μη, από όλο τον κόσμο. Αυτοί όλοι (περίπου 10.000 συμμετοχές και 500 εκθέτες) φωτογράφισαν μέσα από το παράθυρο τους αυτό που αντίκριζαν στην Αθήνα είτε ως μόνιμοι κάτοικοι είτε ως τουρίστες. Έτσι αποτύπωσαν με το φακό τους εικόνες οικείες για εμάς τους επισκέπτες της έκθεσης, ή εικόνες που ήταν μια αποκάλυψη για την πόλη στην οποία ζούμε.
Με αφορμή αυτήν την οργανωμένη επίσκεψη, σκεφτήκαμε πόσα πολλά έχουμε περάσει ως ομάδα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, πόσο κόπο έχουμε κάνει, πόσο θέλουν να υποστηρίξουν την προσπάθειά μας οι εκπαιδευτές/τριές μας, μόνιμοι, εθελοντές, ωρομίσθιοι, οι σύμβουλοι του ΟΚΑΝΑ, οι σημαντικοί άνθρωποι που γνωρίζουμε στις επισκέψεις μας. Επομένως ο καθένας και η καθεμιά από εμάς έχει ευθύνη να πάει συνολικά η προσπάθεια αυτή μπροστά, να συνεχιστεί και, βεβαίως, να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: